Krem z białych warzyw z gruszką i e book

Kiedy pogoda staje się coraz bardziej wymagająca, kiedy jest zimno i pada, mój organizm automatycznie domaga się rozgrzewki. W mojej kuchni króluje wówczas coraz więcej zup. Przede wszystkim sięgam teraz po to co sezonowe, dlatego obecnie królują u nas zupy na bazie dyni, a także warzyw korzeniowych. Tak właśnie powstał przepis na pyszną zupę krem z białych warzyw z gruszką. Dlatego postanowiłam się nią z Wami podzielić, bo jej smak jest absolutnie wyjątkowy. Z pewnością zasmakuje tym, którzy lubią dania wykwintne i niebanalne.

krem z białych warzyw z gruszką
Krem z białych warzyw z gruszką

Krem z białych warzyw z gruszką- składniki

4 porcje

  • 1000 ml ekologicznego wywaru warzywnego (2 kostki ekologicznego bulionu, do kupienia na stoiskach ze zdrową żywnością, np. w Rosmmanie lub w sklepach internetowych)
  • 200 g ziemniaków
  • 350 g kalafiora
  • 120 g selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gruszka (ok. 150 g)
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • 50 g sera z niebieską pleśnią lub 40 g (4 łyżki) słodkiej śmietanki (30% tłuszczu)


Cebulę i czosnek pokroić, po czym podsmażyć na oliwie.
Warzywa obrać i pokroić w nieduże kawałki, a następnie wrzucić do garnka i gotować wszystko (oprócz gruszki) na bulionie ok. 15 minut. Po tym czasie dodać obraną gruszkę i zagotować. Odstawić na chwilę do przestudzenia, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Jeśli jest taka potrzeba- doprawić.
Na koniec pokroić chleb w 2 drobną kostkę, po czym podpiec go na suchej patelni.
Krem z białych warzyw podawać z grzankami i pokruszonym serem (jeśli go lubimy) lub śmietaną (po 1 łyżce na porcję).


Wartość odżywcza jednej porcji kremu z białych warzyw z gruszką to ok. 220 kcal (jeśli podajemy go z serem) lub 200 kcal (jeśli jest to śmietana).
W tym: białka: 8,25g, tłuszczu: 6,6g, węglowodanów: 34,5g

A jeśli poszukujesz przepisów na zupy, to zachęcam Cię do pobrania mojego darmowego e-booka!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments