Kiedy pogoda staje się coraz bardziej wymagająca, kiedy jest zimno i pada, mój organizm automatycznie domaga się rozgrzewki. W mojej kuchni króluje wówczas coraz więcej zup. Przede wszystkim sięgam teraz po to co sezonowe, dlatego obecnie królują u nas zupy na bazie dyni, a także warzyw korzeniowych. Tak właśnie powstał przepis na pyszną zupę krem z białych warzyw z gruszką. Dlatego postanowiłam się nią z Wami podzielić, bo jej smak jest absolutnie wyjątkowy. Z pewnością zasmakuje tym, którzy lubią dania wykwintne i niebanalne.
Krem z białych warzyw z gruszką- składniki
4 porcje
- 1000 ml ekologicznego wywaru warzywnego (2 kostki ekologicznego bulionu, do kupienia na stoiskach ze zdrową żywnością, np. w Rosmmanie lub w sklepach internetowych)
- 200 g ziemniaków
- 350 g kalafiora
- 120 g selera korzeniowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 gruszka (ok. 150 g)
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
- 50 g sera z niebieską pleśnią lub 40 g (4 łyżki) słodkiej śmietanki (30% tłuszczu)
Cebulę i czosnek pokroić, po czym podsmażyć na oliwie.
Warzywa obrać i pokroić w nieduże kawałki, a następnie wrzucić do garnka i gotować wszystko (oprócz gruszki) na bulionie ok. 15 minut. Po tym czasie dodać obraną gruszkę i zagotować. Odstawić na chwilę do przestudzenia, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Jeśli jest taka potrzeba- doprawić.
Na koniec pokroić chleb w 2 drobną kostkę, po czym podpiec go na suchej patelni.
Krem z białych warzyw podawać z grzankami i pokruszonym serem (jeśli go lubimy) lub śmietaną (po 1 łyżce na porcję).
Wartość odżywcza jednej porcji kremu z białych warzyw z gruszką to ok. 220 kcal (jeśli podajemy go z serem) lub 200 kcal (jeśli jest to śmietana).
W tym: białka: 8,25g, tłuszczu: 6,6g, węglowodanów: 34,5g