Jak przeżyć na diecie podczas Świąt i nie zniwelować wcześniejszych efektów?

Trzy proste rady, które pozwolą Ci cieszyć się Świątecznym czasem bez późniejszych wyrzutów sumienia:

  1. Pełnia smaku jest w pierwszych kęsach” (M. Pollan)- aby smakować i delektować się jedzeniem nie trzeba go od razu jeść dużo. Udowodniono bowiem, że w miarę zwiększenia ilości spożywanego jedzenia sama przyjemność z tego tytułu maleje.

Dlatego jeśli chcesz koniecznie spróbować zakazanych rarytasów, smakuj je, ale w niewielkich porcjach- mały kawałek ciasta, łyżka sałatki, plasterek kiełbasy/ szynki, itd. Zapewniam, że przyjemność będzie ta sama a dodatkowo wzrośnie radość z braku uczucia pełności.

  1. Zapomnij na krótką chwilę o diecie, ale nie całkowicie. Dokonuj mądrych wyborów:
  • wybierz jajko ze szczypiorkiem/rzeżuchą- zamiast z majonezem,
  • zamiast pasztetu wybierz kawałeczek schabu lub szynki,
  • do posiłków nie spożywaj chleba (najwyżej jedną małą kromeczkę), ziemniaków, ani makaronu- to wypełniacz i źródło dodatkowych kalorii, zastąp je dużą ilością warzyw,
  • zjedz sałatkę z odrobiną jogurtu i musztardy, zamiast z majonezem (odłóż porcję dla siebie i wymieszaj z własnym lżejszym sosem),
  • jeśli nie przyrządzasz sałatki samodzielnie wybierz tą na bazie sosu winegret z dużą ilością warzyw zamiast dodatków typu: grzanki, ser (chyba że to mozzarella), boczek, itp.,
  • wybierz mięsa pieczone zamiast smażonych kotletów w panierce, a także drób- kurczaka lub indyka zamiast tłustej karkówki- możesz też skorzystać z przepisu (poniżej) na świąteczną pieczeń z indyka w sosie śmietanowym- tylko nie jedz sosu (może najwyżej łyżkę :)),
  • a propos pkt. powyżej – nie polewaj dań dodatkowym sosem pieczeniowym,
  • jeśli masz ochotę na ciasto- zjedz kawałek sernika (klik) wiedeńskiego (jeden! patrz pkt.1)- ma sporo białka z twarogu i niezbyt dużo węglowodanów,
  • możesz też skorzystać z przepisu na dietetyczne brownie z dyni (poniżej przepis) lub czekoladowe pralinki (klik), ale nie spożywaj ich do woli- pamiętaj o punkcie 1,
  • pij wodę i herbatę bez cukru zamiast napojów i soków- w trakcie jednego spotkania przy stole nieświadomie można w ten sposób spożyć aż 500 kcal (4-5 szklanek)- to odpowiednik porcji obiadu lub 2 kawałków sernika!!
  • zamiast wódki, likierów czy słodkich drinków wybierz kieliszek wytrawnego wina- ułatwi trawienie, a jedna lampka 150 ml to niewiele powyżej 100 kcal.
  1. Nie siedź zbyt długo za stołem- zamiast tego wyjdź z rodziną lub z przyjaciółmi na spacer- pogoda ma temu służyć !!

Spędzając czas przed suto zastawionym stołem, mimowolnie (zapewniam, nawet ja w obliczu chipsów pod ręką ulegam) sięgasz co chwilę po jakąś przekąskę, jeśli to możliwe usiądź z dala od kuszących Cie potraw, lub dyskretnie odstaw je na drugi koniec stołu 🙂

Najlepiej ćwiczyć wytrwałość z dala od pokus 🙂

W prezencie dwa świąteczne przepisy, prawie dietetyczne 😉

roasted-turkey-breast

Pieczeń z indyka w sosie śmietanowym

  • 1 kg filetu z indyka
  • 350 ml śmietany kremówki (lub więcej jeśli używamy większego naczynia, śmietana na okrywać indyka prawie w całości)
  • ½ kg pieczarek
  • jabłko
  • 1 serek topiony – śmietankowy (100g)
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka ostra i słodka.

Filet nasmarować przyprawami, odstawić w naczyniu, w którym będziemy go zapiekać na noc. Naczynie nie powinno być zbyt duże, jedynie odrobinę większe niż filet, aby nie wymagało zbyt dużo sosu, w którym indyk ma się zapiekać.

Przed pieczeniem indyka obsypać pokrojonymi w ćwiartki i podsmażonymi pieczarkami, a także jabłkiem pokrojonym w dużą kostkę. Zalać to śmietaną, a na wierzchu rozłożyć pokrojony w małe kawałki serek śmietankowy. Piec ok. 1 godziny w temp. 170-180˚C.

Spożywać z minimalną ilością sosu (najwyżej 1 łyżką), gdyż nie należy on zbyt dietetycznych, ale nadaje pieczeni soczystość i aksamitny smak.

657742

Brownie z dynią i wiśniami

  • 100 g czekolady gorzkiej- 70%
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 100 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku lub sody
  • 3 jaja wiejskie
  • 100 g masła
  • 1 szklanka dyniowego pure (ok. 300 g surowej dyni upiec i zblendować- ilość musu zależy od mięsistości dyni)
  • ok. 200 g wiśni (mogą być mrożone lub ze słoika)

Masło rozpuścić wraz z czekoladą. Dodać do masy zimne pure i szybko dokładnie wymieszać. W osobnej misce ukręcić na puch jaja z ksylitolem (ok. 5 minut), dodać mąkę wraz z proszkiem, wymieszać, po czym połączyć z masą czekoladową. Przelać do małej tortownicy (średnica 21 cm) lub blaszki. Na wierch ułożyć odsączone z soku owoce. Piec 30 minut w 170°C z temoobiegiem.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments