Włoska zupa z soczewicą

Wspaniale sycąca, a jednocześnie niezwykle lekka. I chociaż za oknami zima przypomina nam, że jej czas jeszcze nie minął, my już tęsknimy do letnich posiłków przepełnionych bogactwem kolorowych warzyw. Do przygotowania tej zupy można wykorzystać mrożonki, które są doskonałą alternatywą dla pór roku, kiedy o świeżych warzywach możemy jedynie pomarzyć. Mrożenie to bardzo dobra metoda przechowywania pożywienia. Strata wartości odżywczych przy umiejętnym ich odmrażaniu jest niewielka. Najlepiej takie mrożonki wrzucać od razu na wrzątek, zamiast dodatkowego długotrwałego odmrażania. Zasada jest taka, że im szybciej rozmrażamy dany składnik/ potrawę, tym mniejsze starty witamin, a także mikro i makro elementów.
Zupa wzbogacona jest o bogate źródło białka i błonnika, jakim jest soczewica. Doskonale sprawdzi się tu także gotowana ciecierzyca. W takim połączeniu taka potrawa to pełnowartościowy posiłek, przepełniony błonnikiem, witaminami i minerałami. To doskonałe źródło białka i węglowodanów w codziennej diecie.

Składniki (na ok. 6 porcji)
• 400 g brokułu (może być mrożony)
• 200 g kalafiora (j.w.)
• 3 marchewki
• ¾ szklanki czerwonej soczewicy
• 500 g passaty lub przecieru pomidorowego
• 2,5 l bulionu mięsno- warzywnego
• przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia
Zagotować bulion (jeśli mamy gotowy/zamrożony np. z gotowania szynki lub mięsa na pasztet, jeśli nie należy wcześniej ugotować bulion na porcji mięsa/mięsnych kościach i włoszczyźnie wraz z przyprawami-liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz).
Marchew obrać i pokroić w talarki. Gotować ok. 15 minut. Dodać rozdrobniony brokuł i kalafior- jeśli używamy świeżych- podgotować ok. 5 minut, jeśli mrożonek, od razu wsypać soczewicę. Gotować kilka minut aż do momentu, kiedy soczewica będzie miękka (zwykle to ok. 5-8 minut). Dolać przecier pomidorowy, zagotować i przyprawić do smaku.
Na zdrowie 🙂 !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments