Musaka z kremowym jaglanym beszamelem

IMG_4962.JPG

Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską za  bogactwo smaków, dania bazujące na kolorowych warzywach, za świeżość wywołującą letnie wspomnienia …. Dlatego kiedy za oknami ciemno i szaro serwuję sobie dawkę słońca w potrawach. Takim przykładem jest musaka ( w org. Moussaka).

Odżywiając się zdrowo wcale nie musimy żegnać się  z ulubionymi smakami. Kiedy posiadasz już dostateczną świadomość żywieniową, odmiana tradycyjnych potraw, serwowanych dotychczas w twoim domu,  na wersje bardziej zdrowe, wymaga jedynie chwili zastanowienia.

Tradycyjna musaka składa się z grillowanych bakłażanów, przełożonych mięsnym sosem pomidorowym, z grubą warstwą pure ziemniaczanego pokrytej sosem beszamelowym . Proponuję bardziej wartościową i lżejszą odmianę, bo opartą na gęstym sosie z kaszy jaglanej (bez masła i pszenicy). Taka wersja może śmiało konkurować z oryginałem, bo nie dość że smakuje równie wspaniale, jest o niebo zdrowsza i mniej kaloryczna.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 700 g mięsa z udźca indyczego (zmielonego)
  • 500 g pomidorów w kawałkach lub passaty pomidorowej
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, ostra papryka, oregano i bazylia
  • Olej rzepakowy lub maso klarowane do smażenia

Jaglany sos beszamelowy:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szkl. przed ugotowaniem)
  • 1 szklanka dowolnego mleka
  • 50 g sera twardego typu parmezan (parmigiano reggiano lub grana padano)
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić aby puściły sok.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle klarowanym, dodać drobno posiekany czosnek. Zmielone mięso z udźca z indyka dodać do cebuli i podsmażać ciągle mieszając, aby było w jak najdrobniejszych kawałeczkach. Po chwili dodać pomidory, sól, pieprz i paprykę ostrą w ilościach wedle upodobania.

Bakłażany osączyć na ręczniku papierowym i grillować na patelni posmarowanej lekko olejem. Aby ułatwić sobie pracę można to zrobić w piekarniku z funkcją grillową. Należy jednak wcześniej posmarować plastry bakłażana z obu stron olejem i pilnować czasu opiekania. Trzymać w piekarniku, aż do momentu zarumienienia, po czy przewrócić na drugą stronę.

Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować w blenderze z mlekiem, drobno  startym serem oraz przyprawami: gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Może to zająć chwilę, ale ważne jest aby sos był w miarę możliwości jak najbardziej gładki.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać warstwę bakłażanów, sos mięsny, ponownie bakłażany i mięso. Górną warstwę zapiekanki stanowi sos jaglany. Wstawić musakę do piekarnika i zapiekać ok. 30 minut w temp. 180°C z włączoną górna i dolną grzałką.

Posypać świeżą bazylią i podawać z dowolną sałatą.

Na zdrowie 🙂 !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments