Muffinki czekoladowe

Słodkie babeczki, któż nie ma do nich słabości. Ich wersji jest mnóstwo. My również mamy swoją ulubioną, bo czekoladową, bez pszenicy i cukru. Do ich przygotowania można wybrać dowolną mąkę, wedle preferencji i możliwości pokarmowych.  Najczęściej używam mąki owsianej, ze względu na to, iż jest najlżejsza ze wszystkich mąk stosowanych przeze mnie w diecie, co sprawia że babeczki są bardziej puszyste (jak na możliwości mąk naturalnie pozbawionych glutenu). Z uwagi jednak na to, iż mąka owsiana często produkowana jest w zakładach, gdzie występują także zboża glutenowe, producenci informują o możliwych zanieczyszczeniach tym niepożądanym składnikiem. Jeśli obawiacie się tej mąki z uwagi na śladowe ilości glutenu (wykazujecie na ten składnik alergię) wybierzcie mąkę ryżową lub gryczaną. Aby zwiększyć puszystość wypieku możecie oddzielnie ubić pianę z białek i wmieszać ją delikatnie na koniec.

Do moich muffinek stosuję dodatek cukinii, ponieważ zwiększa ich wilgotność i choć trochę przedłuża ich świeżość (jak wiadomo wypieki z mąk bezglutenowych szybko twardnieją). Ponadto taki zabieg umożliwia ograniczenie użycia tłuszczu- co jest korzystne dla każdego, kto dba o figurę. Z racji pory roku, jeśli macie problem z dostępnością cukinii, zastosujcie jabłko. Sprawdzi się w tym przypadku równie  dobrze.

Z tej porcji wychodzi ok. 15 sztuk.

Składniki mokre:

  • 3 jajka
  • 3 bardzo dojrzałe banany (najlepiej gdy mają czarne kropki)
  • 10 daktyli + 1/3 gorącej wody
  • 1/3 szkl. oleju kokosowego (płynnego)
  • 1/4 tabliczki rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka startej cukinii (ewentualnie jabłka)

Składniki suche:

  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/3 szkl. otrębów owsianych (można pominąć i dodać więcej mąki)
  • 1 szkl. mąki owsianej, gryczanej lub ryżowej
  • 4 łyżki zmielonych orzechów nerkowca lub migdałów
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • można dodać 3 łyżki ksylitolu gdyby ciasto okazało się za mało słodkie, to już kwestia gustu, głównie zależy od tego jak słodkie (dojrzałe) są banany

Daktyle przepłukać i namoczyć we wrzątku na ok. 2 godz. Po tym czasie zblendować razem z  wodą. Dodać pozostałe mokre składniki.  W drugiej misce dokładnie wymieszać składniki suche. Osobno cukinię / jabłka. Łączymy wszystko i napełniamy foremki  na muffinki wyłożone papierkami do ¾ wysokości. Można posypać kawałkami gorzkiej czekolady. Pieczemy ok. 35 minut w 170˚C w termoobiegu.

Na zdrowie 🙂 !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments