Soczysta i aromatyczna pieczeń z indyka

Czy pamiętacie jeszcze smak prawdziwych, tradycyjnych polskich wędlin. Trudno w dzisiejszych czasach o dobre gatunkowo mięsa. Większość oferowanych w sklepach wędlin potraktowana jest związkami chemicznymi zwiększającymi ich wydajność produkcyjną, a także zapewniających ładny wygląd i wzmacniających ich smak. Rezultat wielu procesów technologicznych, jakim poddawana jest przykładowa szyneczka, znacząco obniża jej wartość odżywczą. W efekcie konsument często pozostaje z pytaniem- ile w tej szynce jest mięsa a ile dodatków?

Nie znaczy to oczywiście, że należy pożegnać się z ulubionymi przez większość Polaków wędlinami. Aby mieć jednak pewność, iż są one dobrej jakości proponujemy kupować je od zaufanych producentów, czytając etykiety i wybierając te, w których składzie zawartość procentowa mięsa jest najwyższa.

Najlepszą alternatywą jest samodzielna produkcja wędlin. Każdy ma możliwość w domowych warunkach sporządzić taką aromatyczną pierś z indyka, którą możemy zjeść na zimno, jak również jako danie obiadowe. Odpowiednia marynata oraz sposób pieczenia zapewnia wspaniały smak i soczystość.

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki marynaty wymieszać, po czym wysmarować nią dokładnie mięso i odstawić je na noc. Piec w rękawie ok. 1 godz. w 180°C (jeśli waga mięsa jest inna dostosować proporcjonalnie czas pieczenia do jego wagi).

Na zdrowie 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments