Serek homogenizowany lub ryż na mleku (popularne Berliso) na pewno wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Ja zjadałam ich kiedyś całkiem sporo. Słodkie desery na bazie mleka mają dobry PR. Raz, że kojarzone są z błogością, nagrodą, chwilą wytchnienia w ciężkim dniu pracy lub szkole, dwa, że rekomendowane są jako źródło dobrze przyswajalnego wapnia i białka.
Takiej reklamie trudno się oprzeć.
Oprócz stosunkowo dużych zawartości cukru, w gotowych deserach tego typu można znaleźć mnóstwo dodatków, takich jak:
- syrop glukozowo- fruktozowy (główna przyczyna otyłości i cukrzycy),
- mleko w proszku (utleniony cholesterol),
- substancje zagęszczające, m.in.: guma ksantanowa, guma guar, skrobie modyfikowane (odkładają się jako materiał zapasowy w komórkach tłuszczowych), żelatyna, karagen ,
- sztuczne barwniki i aromaty.
Sporo jak na niewinne przekąski, które polecane są jako wspaniała alternatywa na tzw. mały głód. Zjadając takie gotowe serki lub inne deserki serwujemy sobie spore ilości cukru i tanich, bezwartościowych wypełniaczy. Taka przekąska na pewno nie nasyci nas na zbyt długo. Wręcz przeciwnie, najprawdopodobniej odłoży się w postaci tłuszczu na brzuchu, bo z takich składników organizm nie czerpie materiału budulcowego, a szybko pozyskaną energię upcha jako zapas w komórki tłuszczowe. Zarówno cukier jak i modyfikowane skrobie to właśnie główni winowajcy nadprogramowego tłuszczu w naszym ciele.
Taka szybka i słodka przekąska w ciągu dnia może być bardzo kusząca. Oczywiście takie deserki mogą stanowić dobrą alternatywę dla drugiego śniadania na słodko, o ile sporządzimy je własnoręcznie z naturalnych składników.
Poniżej zamieszczam trzy przepisy na najpopularniejsze słodkie przekąski.
Domowe monte
Składniki na 2 porcje
- 200 g serka twarogowego naturalnego (np. Bieluch, President, serek homogenizowany naturalny od Łowicza lub z Mlekovity)
- 1 łyżka ksylitolu/ cukru lub miodu
- 20 g orzechów laskowych
- 1 łyżka kakao
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Orzechy i czekoladę rozdrobnić blenderem. Serek wymieszać z ksylitolem, cukrem lub miodem. Połowę wymieszać z orzechami, kakao i czekoladą. W małym naczyniu układać warstwami część jasna i ciemną.
Ryż na mleku a’la Berliso
- Ok. 60 g ugotowanego ryżu (np. jaśminowy, lub zwykły biały)- mniej więcej 4 spore łyżki
- 100 ml mleka
- 1 niezbyt duże jabłko (120g)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Ryż zalać mlekiem podgotować chwilę pod przykryciem po czym odstawić na min. 10 minut. W tym czasie jabłko zetrzeć na tarce i uprażyć w osobnym garnuszku lub pokroić w ósemki i sparować w parowarze lub specjalnym sitku do gotowania na parze, po czym rozgnieść je widelcem. Do ryżu dodać jabłko. Posypać wiórkami. Spożywać na ciepło lub na zimno.
Serek a’la Danio
- 150 g serka twarogowego o smaku naturalnym (np. Bieluch, President, serek homogenizowany naturalny od Łowicza lub z Mlekovity)
- 1 łyżka ksylitolu/ cukru lub miodu
- dowolne dodatki: prawdziwy ekstrakt waniliowy lub samodzielnie wykonany cukier (ksylitol) z wanilią, kakao lub dowolne owoce (mogą być mrożone lub z lekko osłodzonego kompotu),
- można posypać: wiórkami kokosowymi, rodzynkami, migdałami, ekspandowanym zbożem, np. orkiszem, chrupiącą gryką, popingiem z amarantusa, itp.
Serek osłodź wybranym „słodzidłem”. Dodaj dowolne dodatki, w zależności od tego na co masz ochotę. Jeśli wybierasz owoce (np. truskawki lub maliny) możesz je zmiksować wraz z serkiem na gładko za pomocą blendera.
Wszystkie zaproponowane desery mają podobną wartość energetyczną co ich sklepowe odpowiedniki, tyle że są to kalorie budulcowe, z których organizm pozyska cenne składniki odżywcze. W każdym za to jest znacznie mniej cukru, a przede wszystkim mnóstwo naturalnych składników.
Prościej być nie może, a więc po co fundować sobie zbędne ilości cukru, wypełniaczy czy sztucznych aromatów? 😉 🙂
A zatem dokonujcie dobrych wyborów, bądźcie świadomymi konsumentami!
[…] nas szkodliwe i co jeszcze kryje się w gotowych serkach i deserkach pisałam dość szczegółowo TU– zajrzyj, bo są one bardzo często wybierane przez osoby będące na diecie. Dowiesz się […]