Pudding z tapioki

Czy próbowaliście już TAPIOKI?

My ją uwielbiamy za pyszne puddingi, które można z niej wyczarować.

Wytwarza się ja z manioku (warzywo podobne do naszych ziemniaków), jest lekkostrawna, bezglutenowa, nie uczula. Stąd będzie bardzo dobrym rozwiązaniem dla alergików i małych dzieci. A propos dzieci, nasza Zosia uwielbia tak przygotowany deser, to jej ulubiona przekąska w ciągu dnia. Jest bardzo pożywna i stosunkowo niskokaloryczna. Gotuję ją na mleku i dodaję różne owoce, wiórki kokosowe, rodzynki. Bardzo często przygotowuję także wersję z gorzką czekoladą i bananem.

PYCHA!

Łapcie przepis i próbujcie na swoich domownikach. Gwarantuję, że przypadnie każdemu do gustu.

Składniki na 2 spore porcje lub trzy mniejsze

  • 2 szklanki mleka (można użyć dowolnego, krowiego, koziego lub roślinnego)
  • 6 płaskich łyżek granulatu z tapioki (jeśli macie do wyboru wybierzcie te mniejsze kulki)
  • Dowolne dodatki: owoce, gorzka czekolada, rodzynki, wiórki kokosowe

Tapiokę zalać zimnym mlekiem w małym garnuszku i moczyć przez ok. 30-60 minut (można tego nie robić, ale wówczas dłużej się gotuje).

Po tym czasie gotować ją na malutkim ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliła i nie przywierała do dna. Pudding jest dobry kiedy staje się gęsty, a kuleczki tapioki niemalże przeźroczyste.  Pod koniec gotowania wsypujemy np. 1 łyżkę wiórków kokosowych i 1 łyżkę rodzynek, lub 2-3 kostki gorzkiej czekolady, lub samego kakao, lub odrobinę cukru/ ksylitolu (dosłownie ½ -1 łyżeczkę). Można podać z dowolnymi owocami, na zimno jak i na ciepło.

Idealne pożywne drugie śniadanie lub lekkostrawna kolacja.

Na zdrowie!!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments