Czy próbowaliście już TAPIOKI?
My ją uwielbiamy za pyszne puddingi, które można z niej wyczarować.
Wytwarza się ja z manioku (warzywo podobne do naszych ziemniaków), jest lekkostrawna, bezglutenowa, nie uczula. Stąd będzie bardzo dobrym rozwiązaniem dla alergików i małych dzieci. A propos dzieci, nasza Zosia uwielbia tak przygotowany deser, to jej ulubiona przekąska w ciągu dnia. Jest bardzo pożywna i stosunkowo niskokaloryczna. Gotuję ją na mleku i dodaję różne owoce, wiórki kokosowe, rodzynki. Bardzo często przygotowuję także wersję z gorzką czekoladą i bananem.
PYCHA!
Łapcie przepis i próbujcie na swoich domownikach. Gwarantuję, że przypadnie każdemu do gustu.
Składniki na 2 spore porcje lub trzy mniejsze
- 2 szklanki mleka (można użyć dowolnego, krowiego, koziego lub roślinnego)
- 6 płaskich łyżek granulatu z tapioki (jeśli macie do wyboru wybierzcie te mniejsze kulki)
- Dowolne dodatki: owoce, gorzka czekolada, rodzynki, wiórki kokosowe
Tapiokę zalać zimnym mlekiem w małym garnuszku i moczyć przez ok. 30-60 minut (można tego nie robić, ale wówczas dłużej się gotuje).
Po tym czasie gotować ją na malutkim ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliła i nie przywierała do dna. Pudding jest dobry kiedy staje się gęsty, a kuleczki tapioki niemalże przeźroczyste. Pod koniec gotowania wsypujemy np. 1 łyżkę wiórków kokosowych i 1 łyżkę rodzynek, lub 2-3 kostki gorzkiej czekolady, lub samego kakao, lub odrobinę cukru/ ksylitolu (dosłownie ½ -1 łyżeczkę). Można podać z dowolnymi owocami, na zimno jak i na ciepło.
Idealne pożywne drugie śniadanie lub lekkostrawna kolacja.
Na zdrowie!!