Zdrowy, lekki, niewinny jogurcik owocowy- najczęściej wybierana przekąska na tzw. mały głód, nie tylko wśród dorosłych. Bardzo często jest serwowany małym dzieciom.
Wydaje się, że to jeden z najzdrowszych wyborów, niby to takie oczywiste i proste, a jednak…
Czy wiecie, że większość jogurtów owocowych zawiera mniej niż 10% owoców w swym składzie? Świetnie ilustruje to grafika znaleziona na portalu, który polecam z całego serca wszystkim świadomym konsumentom, tj. Czytamy etykiety.
Czyli w jednym jogurcie truskawkowym mamy najczęściej 1 truskawkę!!!
Najlepiej w zestawieniu wypada jogurt z Piątnicy, ale to nadal jest zaledwie 2 truskawki w całym jogurcie 😉 !!
Za co zatem płacimy i co nadaje jogurtom ten pseudo truskawkowy charakter? Są to sztuczne barwniki, barwniki albo koncentraty roślinne, a także cukier lub inne substancje słodzące.
Nie daj się nabrać, jeśli masz ochotę zjeść jogurt owocowy wybierz jogurt naturalny i dołóż do niego owoce- czyż nie jest tak prościej?
Jeśli jednak z jakichś względów wybieramy gotowy jogurt owocowy, starajmy się kupić ten o możliwie najprostszym składzie, z najwyższą zawartością owoców, a jak najmniejszą cukru. Czytając ich składy unikajmy tych, w których znajdziemy: mleko w proszku, zagęszczacze np. skrobia modyfikowana, żelatyna; syrop glukozowo- fruktozowy, barwniki, sztuczne aromaty.
Ja jednak zdecydowanie polecam samodzielnie zrobiony jogurt owocowy na bazie dobrego jogurtu naturalnego i wartościowych dodatków.
Wśród samych jogurtów naturalnych znajdą się także lepsze i gorsze wybory. Jogurt naturalny powinien składać się z mleka i żywych kultur bakterii, nic więcej nie jest tu potrzebne.
- Jogurty dostępne w sprzedaży o właśnie takim składzie to:
- Bakoma jogurt naturalny łagodny smak bez dodatku cukru
- Bakoma jogurt naturalny gęsty
- Piątnica jogurt naturalny 2%
- Zott Jogo Vita jogurt naturalny (nie mylić z innym z oferty tej firmy, wymienionym poniżej)
Te zdecydowanie są godne polecenia. Jeśli znacie jeszcze jakiś inny, podzielcie się z innymi w komentarzu.
Jogurty naturalne o bardziej skomplikowanym składzie, w tym m.in. z dodatkiem mleka w proszku to:
- Krasnystaw Calpro jogurt naturalny
- Mlekovita jogurt Polski naturalny
- Jovi jogurt naturalny 0%
- Zott Natur jogurt naturalny
- Danone jogurt naturalny łagodny
- Jogurty z marką sieciowych sklepów takich jak: Auchan, Tesco, Kaufland, Biedronka (jogurt Tola), Lidl (Pilos).
Z tych lepiej zrezygnować. Wszystkie zawierają mleko w proszku, które przyczynia się do rozwoju miażdżycy, ze względu na to, że jest źródłem utlenionych pochodnych cholesterolu (oksysterole).
A teraz przepis na zdrową przekąskę:
- dobrej jakości jogurt naturalny
- dowolne sezonowe owoce: jabłko, banan, kiwi, nektarynka, truskawki, jagody, borówki, itp.
Uwaga! w sezonie zimowym i wczesnowiosennym można użyć domowej konfitury (bez dodatku cukru, lub przynajmniej o obniżonej jego zawartości => pisaliśmy o tym TUTAJ) lub owoców mrożonych.
- płatki owsiane, musli, domowa granola, ekspandowane ziarno amarantusa/ kaszy jaglanej/ orkiszu, itp. – do kupienia na stoiskach ze zdrową żywnością,
- dowolne dodatki- siemię lniane/nasiona chia, sezam, wiórki kokosowe, owoce goi, itp.
Wybrane składniki układać warstwami, lub wymieszać ze sobą i zajadać ze smakiem na zdrowie :).