Co naprawdę powinieneś wiedzieć nt. miażdżycy

Kiedy w Stanach Zjednoczonych ok. 20 lat temu wprowadzano zasady profilaktyki przeciwmiażdżycowej, badając zależność diety i poziomu cholesterolu, my zajadaliśmy się świeżym masełkiem i jajami ze wsi. Dziś, kiedy na dalekim zachodzie Ci sami uczeni, odpowiedzialni za te „fenomenalne” odkrycia w leczeniu chorób układu sercowo- naczyniowego , sugerujące zastąpienie masła margaryną (!), a także  masowe przepisywanie leków obniżających poziom cholesterolu, wycofują się  ze swych teorii, Polscy lekarze zachwalają te wspaniałe ( w Stanach Zjednoczonych już nieaktualne!!) zalecenia o eliminacji jaj z diety i stosowania diety niskotłuszczowej, odsyłając swych pacjentów z odpowiednią receptą.

Chciałoby się pogratulować refleksu ;).

Miażdżyca to choroba układu sercowo- naczyniowego, spowodowana zwężaniem światła naczyń krwionośnych, której skutkiem są udary mózgu, zawały, a często niestety śmierć. Przyczyną tego stanu rzeczy jest powstawanie blaszki miażdżycowej na ścianie uszkodzonego naczynia krwionośnego najczęściej z powodu rozwijającego się w danym miejscu stanu zapalnego.

Czynniki prozapalne to m.in.:

  • papierosy,
  • alkohol,
  • toksyny,
  • stres,
  • otyłość,
  • homocysteina ,
  • przetworzona żywność, nadmiar cukru i tłuszcze trans (obecne m.in. w margarynach!).

Naczynia krwionośne, które są ciągle eksponowane na działanie wyżej wymienionych czynników, ulegają uszkodzeniu, w wyniku czego wątroba produkuje cholesterol, który ma być opatrunkiem dla zranionego miejsca. Mało kto bowiem wie, że cholesterol ma właśnie funkcje przeciwzapalne i przeciwutleniające. Cholesterol jest także klastrem unieszkodliwiającym toksyny. Pełni on zatem ochronę dla naszych narządów wewnętrznych. Jego podwyższony poziom jest dla nas  informacją, że coś złego dzieje się w naszym organizmie.

A co my robimy? Usilnie obniżamy jego poziom za pomocą odpowiednich leków (z grupy statyn)? Niszczymy wewnętrzny system obronny. Zwalczamy skutek zapominając o przyczynie- stanie zapalnym naczyń krwionośnych. Nie będę tu poruszać tematu samych leków (statyn), które w efekcie bardziej nam szkodzą niż moglibyśmy sobie to wyobrazić. Zainteresowanych odsyłam do dalszego zgłębiania tematu (poza całą masa artykułów dostępnych w internecie, sponsorowanych przez przemysł farmaceutyczny, który z wiadomych przyczyn widzi w nich jedyna szanse na walkę z chorobą wieńcową).

Jak powinno wyglądać postępowanie osób, które w wyniku profilaktycznych badań stwierdzą u siebie podwyższony poziom cholesterolu? Po pierwsze należy podziękować swojej czujnej wątrobie za produkcję tego ważnego markeru, a jednocześnie pierwszego elementu naturalnego systemu odpornościowego, a następnie zadać sobie pytanie, w jaki sposób wyeliminować czynniki , które ten stan zapalny spowodowały.

Odstawienie używek powinno być pierwszym krokiem. Zadbanie o prawidłowe odżywianie, oparte na naturalnych składnikach, całkowita rezygnacja z dań gotowych, chipsów, ciastek, w których pełno jest tłuszczów trans i produktów przesyconych wszechobecnym cukrem (pisaliśmy o tym przy okazji poprzedniego artykułu dostępnego tutaj). Zamiast tego powinniśmy spożywać:

  • zdrowe tłuszcze (o których pisaliśmy również wcześniej w tym artykule),valentines_day_breakfast_2-wallpaper-1366x768
  • warzywa i owoce,
  • jaja od szczęśliwej kury 😉 (tak właśnie te zakazane jaja z czarnej listy produktów, absolutnie niezalecanych przez większość lekarzy i dietetyków!!, pamiętaj aby jeść jaja gotowane na miękko, aby w pełni czerpać z dobroczynnej mocy zaklętej w żółtkach),
  • pełnowartościowe węglowodany (zwłaszcza dobroczynne płatki owsiane),
  • a także białko.

Bardzo ważne aby doprowadzić swoje ciało do prawidłowej wagi- nadmiar tkanki tłuszczowej to znaczący czynnik prozapalny.

Ze stresem w obecnej cywilizacji, opartej na systemie gonitwy za swoim własnym ogonem, poradzić jest sobie trudniej. Niemniej jednak sama świadomość tego stanu rzeczy powinna przynosić powoli wymierne korzyści. Nie można zapominać w tym przypadku o ruchu na świeżym powietrzu. Nic tak bowiem nie czyści głowy jak zwiększona dostawa tlenu w związku z uprawianiem sportu w sposób rekreacyjny (wystarczą 30 minutowe spacery 5 razy w tygodniu).

Ważnym czynnikiem w powstawaniu miażdżycy, o którym mówi się coraz głośniej, jest homocysteina, powstała w naszym organizmie na skutek uszkodzenia jednego z aminokwasów, w związku z niedoborem witaminy B6, B12 oraz kwasu foliowego.

Ciekawe jest to, że miażdżyca ma związek ze złym zakwaszeniem żołądka (nie mylić z zakwaszeniem organizmu, które jest zupełnie inna bajką). Wspaniale ten temat, jak i całe zagadnienie walki z wiatrakami, czym we współczesnym świecie jest cholesterolowa fobia, przedstawia Jerzy Zięba. Chętnych zagłębienia się w procesy powstania i odpowiednej profilaktyki miażdżycowej odsyłam do jego wykładów i książki „Ukryte terapie”.

W skrócie- złe zakwaszenie żołądka to złe trawienie białek, które są nośnikiem właśnie witamin z grupy B, a ich niedobór jest, jak już wcześniej wspomniałam, czynnikiem powodującym powstanie homocysteiny.

Ostatnią rzeczą, o jaką warto zadbać, to prawidłowe funkcjonowanie naszego systemu odpornościowego. I znowu prawidłowa dieta, dostarczenie organizmowi niezbędnych substancji, (warto zwrócić uwagę na witaminę D, wapń, witaminy z grupy B, fermentowane produkty mleczne z pożyteczną mikroflorą), a także dobra kondycja fizyczna, zapewnią bieżącą ochronę organizmu przed niekorzystanymi czynnikami z zewnątrz (o ile oczywiście nie będzie ich w nadmiarze).

Temat miażdżycy i cholesterolu jest tak obszerny jak gorący. Odpowiednia profilaktyka jest kluczem do zapobiegania tej groźnej choroby współczesnej cywilizacji. Nic się nie dzieje z dnia na dzień. Zarówno proces powstawania jak i niwelowania zmian miażdżycowych rozłożony jest w czasie. Niemniej jednak pamiętajmy, że fobia cholesterolowa do niczego nie prowadzi. Walka ze skutkiem nigdy nie zniweluje prawdziwej przyczyny.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] obniżenie poziomu homocysteiny, o której pisaliśmy w artykule poświęconym miażdżycy TU)- jest to zatem ważny element walki z nadciśnieniem czy […]

trackback

[…] W związku z tym, jest znacznie łatwiej przyswajalny przez nasz organizm, wymaga mniejszej ilości energii potrzebnej do rozkładu jednej cząsteczki takiego tłuszczu. Ponadto wiele ostatnich badań przeczy teorii jakoby tłuszcze nasycone miały tak ogromny wpływ na choroby serca- wyraźną korelację wykazano natomiast przy spożyciu tłuszczów nasyconych o konfiguracji trans. Winę upatruje się także w mało aktywnym stylu życia i dużej konsumpcji przetworzonej żywności, w której dominują oczyszczone węglowodany. Sprawa jest bardziej złożona niż mogłoby się wydawać- ale o tym piszemy tu. […]

trackback

[…] naszego stylu życia (więcej na ten temat na blogu we wpisie poświęconym miażdżycy (KLIK) […]