Szakszuka- popularne danie z dalekiego wschodu, które podbija serca Polaków

Jajka to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych i najbardziej wartościowych składników naszej diety. Mają mnóstwo wartości odżywczych i są niezwykle zdrowe, wbrew utartej jeszcze w głowach obiegowej opinii o ich rzekomym negatywnym wpływie na nasze naczynia krwionośne. Wbrew przeciwnie, osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu nie powinny rezygnować z jajek, bo zawarta w nich cholina działa dobroczynnie na nasz układ krwionośny.

Najwięcej wartości odżywczych znajduje się w żółtku jaja, ale warto pamiętać, że składniki w nich zawarte są najbardziej przyswajalne w momencie gdy żółtko pozostaje płynne. Dlatego jedzmy jaja na zdrowie, ale nie zabijajmy tego co w nich najlepsze poprzez zbyt długą obróbkę termiczną.

Ja uwielbiam jaja ugotowane na miękko, albo właśnie takie duszone w pomidorach z warzywami, jak w proponowanym poniżej przepisie. Pycha.

I kto mi powie, że zdrowe żywienie jest nudne i niesmaczne ??!!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 1 cebula
  • ½  papryki
  • 100 g zielonego groszku lub fasolki szparagowej
  • 4 jajka najlepiej z wolnego chowu
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek

Na oliwie lub maśle podsmażyć  pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dołożyć pozostałe warzywa. Smażyć ok. 5-7 minut bez przykrycia. Wbić jaja, przykryć i dusić kontrolując aby ścięło się samo białko, a żółtko pozostałe płynne (ok. 3 minut). Przyprawić solą, pieprzem, posypać zieleniną (natką pietruszki lub szczypiorkiem) i zjadać z dobrym chlebem na zakwasie posmarowanym prawdziwym masłem.

Na zdrowie 😉 !!!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
magdula
6 lat temu

Uwielbiam szakszukę! I już zawsze będzie mi się kojarzyć z Izraelem, bo tam właśnie jadłam dotychczas najlepszą 🙂