Jajka to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych i najbardziej wartościowych składników naszej diety. Mają mnóstwo wartości odżywczych i są niezwykle zdrowe, wbrew utartej jeszcze w głowach obiegowej opinii o ich rzekomym negatywnym wpływie na nasze naczynia krwionośne. Wbrew przeciwnie, osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu nie powinny rezygnować z jajek, bo zawarta w nich cholina działa dobroczynnie na nasz układ krwionośny.
Najwięcej wartości odżywczych znajduje się w żółtku jaja, ale warto pamiętać, że składniki w nich zawarte są najbardziej przyswajalne w momencie gdy żółtko pozostaje płynne. Dlatego jedzmy jaja na zdrowie, ale nie zabijajmy tego co w nich najlepsze poprzez zbyt długą obróbkę termiczną.
Ja uwielbiam jaja ugotowane na miękko, albo właśnie takie duszone w pomidorach z warzywami, jak w proponowanym poniżej przepisie. Pycha.
I kto mi powie, że zdrowe żywienie jest nudne i niesmaczne ??!!
Składniki na 2 porcje:
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
- 1 cebula
- ½ papryki
- 100 g zielonego groszku lub fasolki szparagowej
- 4 jajka najlepiej z wolnego chowu
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
Na oliwie lub maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dołożyć pozostałe warzywa. Smażyć ok. 5-7 minut bez przykrycia. Wbić jaja, przykryć i dusić kontrolując aby ścięło się samo białko, a żółtko pozostałe płynne (ok. 3 minut). Przyprawić solą, pieprzem, posypać zieleniną (natką pietruszki lub szczypiorkiem) i zjadać z dobrym chlebem na zakwasie posmarowanym prawdziwym masłem.
Na zdrowie 😉 !!!
Uwielbiam szakszukę! I już zawsze będzie mi się kojarzyć z Izraelem, bo tam właśnie jadłam dotychczas najlepszą 🙂