Słoneczne smoothie owocowe

Rozrzedzone musy owocowe to doskonały sposób na spożywanie zalecanej porcji owoców, w których zawarte są cenne dla naszego zdrowia i urody składniki pokarmowe. Owoce to bogactwo soli mineralnych, witamin, a także błonnika. Aby w pełni korzystać z tych dobrodziejstw należy spożywać owoce możliwie wraz ze skórką (znaczna część tych składników znajduje się właśnie w wierzchnie części roślin).

Jednakże trzeba podkreślić, że owoce należy dokładnie umyć, aby pozbyć się pestycydów, czyli chemicznych substancji stosowanych podczas uprawy owoców i warzyw na skalę przemysłową, zabezpieczających je przed psuciem i zwiększających efektywność ich uprawy. Można to osiągnąć poprzez płukanie ich w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.

Pamiętajmy także aby owoce spożywać osobno, tzn. między posiłkami, a także możliwie we wczesnych godzinach przedpołudniowych. Owoc na deser, po sowitym obiedzie lub też na kolacje nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Cukry owocowe mogą powodować fermentację treści pokarmowej, powodując dyskomfort trawienny w postaci gazów i wzdęć.

A więc cieszmy się tymi darami natury czerpiąc z nich moc pozytywnej energii 🙂

Składniki na 2 porcje

  • 1 dojrzały banan
  • 1 soczysta pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 150-200 ml wody

Owoce wyszorować szczoteczką, dokładnie umyć i moczyć ok. 15 minut w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (proporcje 1 łyżeczka sody na 1 litr wody). Banana i pomarańczę obrać ze skóry, pokroić i wsypać do kielicha blendera. Wkroić ¼ skóry z pomarańczy. Jabłka wraz ze skórą pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i ogonki, a następnie dodać do pozostałych owoców. Zmiksować na gładki mus. Uzupełnić wodą do pożądanej konsystencji (ilość zależy głównie od tego jak soczyste były owoce). Spożyć od razu po przygotowaniu.

Na zdrowie 🙂 !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments