Jednym z najbardziej popularnych świątecznych słodkości jest sernik. Jest to równocześnie jedno z najzdrowszych ciast, bo składa się głównie z twarogu, który jest dobrym źródłem białka i witamin, m. in. A i E oraz wapnia. Nasza wersja nie zawiera cukru, a mimo to jest niezwykle smaczna. Ponadto nie znajdziesz w nim żadnych sztucznych substancji zapachowych, czy spulchniaczy, a jednak gwarantujemy Ci, że jego delikatna i puszysta konsystencja, zapewni niezwykłe doznania podczas degustacji.
Ten sernik to doskonałe potwierdzenie tezy, którą wyznajemy- słodycze nie muszą dostarczać pustych kalorii. Dokonywanie świadomych wyborów zapewnia wspaniały smak bez wyrządzania szkody naszemu organizmowi.
Składniki na spód:
- 100 g masła
- 1 i 1/3 szkl mąki (np. orkiszowej, gryczanej, ryżowej)
- 2 żółtka
- 3 łyżki ksylitolu
Składniki na masę serową:
- 1 kg dobrej jakości zmielonego białego sera
- 8 jajek
- 125 g masła
- 1 szklanka ksylitolu
- 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 i ½ szkl dowolnego mleka
Zagnieść kruche ciasto ze składników podanych na spód sernika. Wyłożyć na dużą blachę cienką warstwę ciasta. Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka jaj ukręcić ze szklanką ksylitolu. Dodawać po łyżce sera i ukręcać aż do ostatniej porcji. Dodać mąkę ziemniaczaną, mleko i masło. Ubić pianę z białek, dodając pod koniec ksylitol w pudrze. Pianę wmieszać delikatnie w masę serową za pomocą łyżki lub plastikowej łopatki do ciasta. Masa jest dość rzadka, ale nie należy się tym przejmować. Wylać na spód i piec ok. 1 godziny i 15 minut w temp. 160 °C.
Sernik można oblać polewą z gorzkiej czekolady, lukrem z ksylitolu, miodem lub syropem z agawy, a następnie posypać dowolnymi dodatkami, np. orzechami lub skórką kandyzowaną, sporządzoną samodzielnie na bazie ksylitolu.
Na zdrowie 🙂 !
[…] masz ochotę na ciasto- zjedz kawałek sernika (klik) wiedeńskiego (jeden! patrz pkt.1)- ma sporo białka z twarogu i niezbyt dużo […]