Kolejna propozycja na zdrowe i pełne witamin i minerałów śniadanie poza domem. Taka porcja zdrowia pozwala zachować nie tylko dobra sylwetkę, ale i piękną promienna cerę. Zarówno ser mozzarella jak i awokado to podstawowe składniki diety śródziemnomorskiej, cenionej wśród osób dbających o zdrową dietę. Awokado choć jest bardzo kaloryczne, dlatego nie należy go jeść w nieograniczonych ilościach, zawiera cenne kwasy tłuszczowe, które walczą ze złym cholesterolem. Poza tym ich obecność zwiększa przyswajalność innych składników zawartych w warzywach, np. likopenu z pomidora. Dlatego taka sałatka to cenny zastrzyk składników, zapewniających piękny wygląd i długie zdrowe życie.
Czy masz jeszcze jakieś wątpliwości dotyczące przewagi takiej propozycji nad klasyczną sklepową drożdżówką?
Składniki na 2 porcje:
- mieszanka sałaty lodowej i rukoli
- 2 pomidory
- 1 kulka mozzarelli (ok. 150g)
- ½ awokado
- 8 śliwek suszonych
- 2 łyżki pestek z dyni
- sok z cytryny
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- Sól i pieprz
Awokado pokroić na grubszą kostkę. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Sałatę umyć i osuszyć. Wymieszać z pomidorem, mozzarellą pokrojoną na drobniejsze kawałki, posiekaną śliwką. Wierzch sałatki posypać awokado i pestkami z dyni.
Składniki na sos wymieszać w małym słoiczku. Polać tuż przed zjedzeniem sałatki.
Na zdrowie 🙂 !