Sałatka z mozzarellą i awokado

2014-12-03 20.59.15Kolejna propozycja na zdrowe i pełne witamin i minerałów śniadanie poza domem. Taka porcja zdrowia pozwala zachować nie tylko dobra sylwetkę, ale i piękną promienna cerę. Zarówno ser mozzarella jak i awokado to podstawowe składniki diety śródziemnomorskiej, cenionej wśród osób dbających o zdrową dietę. Awokado choć jest bardzo kaloryczne, dlatego nie należy go jeść w nieograniczonych ilościach, zawiera cenne kwasy tłuszczowe, które walczą ze złym cholesterolem. Poza tym ich obecność zwiększa przyswajalność innych składników zawartych w warzywach, np. likopenu z pomidora. Dlatego taka sałatka to cenny zastrzyk składników, zapewniających piękny wygląd i długie zdrowe życie.

Czy masz jeszcze jakieś wątpliwości dotyczące przewagi takiej propozycji nad klasyczną sklepową drożdżówką?

Składniki na 2 porcje:

  • mieszanka sałaty lodowej i rukoli
  • 2 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 150g)
  • ½ awokado
  • 8 śliwek suszonych
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • sok z cytryny

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz

Awokado pokroić na grubszą kostkę. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Sałatę umyć i osuszyć. Wymieszać z pomidorem, mozzarellą pokrojoną na drobniejsze kawałki, posiekaną śliwką. Wierzch sałatki posypać awokado i pestkami z dyni.

Składniki na sos wymieszać w małym słoiczku. Polać tuż przed zjedzeniem sałatki.

Na zdrowie 🙂 !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments