Mus czekoladowy z wiśniami po parysku

Są w życiu takie chwile, w których mamy ochotę sprawiać sobie lub naszym najbliższym wiele przyjemności. Doskonałym narzędziem ku temu jest coś słodkiego. Mus czekoladowy z wiśniami po parysku jest kwintesencją przyjemności, dzięki doskonale wyważonym smakom i teksturom. Czekolada rozgrzewa nasze zmysły, dodatek wiśni idealnie kontrastuje z jej słodyczą, zapewniając odpowiednią harmonię doznań. Całości dopełnia bita śmietana, której dodatek decyduje o delikatnej konsystencji deseru. Połączenie idealne, czyli takie jaka powinna być miłość.

A zatem w dniu Świętego Walentego pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa, ale kontrolowanego 😉

Składniki na 2-3 porcjeIMGP0463

  • 60 g czekolady gorzkiej (ok.70%)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/3 szkl ksylitolu (zmielonego na puder)
  • 1 szkl. wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. wody
  • odrobina wiśniówki lub rumu (opcjonalnie)

Rozpuścić czekoladę i olej kokosowy w naczyniu (np. szklanej miseczce) ustawionym nad gotującą się wodą. Ostudzić. W tym czasie ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodać ksylitol. Jeśli śmietanka nie ubije się na sztywno, można ratować się rozpuszczoną łyżeczką żelatyny lub agaru w odrobinie wrzątku, po czym po ostudzeniu należy mieszaninę żelującą dodać do śmietany. Odłożyć część śmietanki do dekoracji, a resztę połączyć delikatnie z ostudzoną czekoladą. Mus przełożyć do pucharków.

Wiśnie podlać odrobiną alkoholu, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zimnej wodzie i wlać do gotujących się wiśni. Ponownie zagotować, mieszając aż powstanie gęsty kisiel. Wyłożyć na mus. Można podawać zarówno ciepłe, jak i przestudzone wiśnie. Deser udekorować kleksem bitej śmietany.

Smacznego 🙂 !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments