Ekspresowe ciasteczka owsiane z amarantusem i czekoladą

Wersji ciasteczek owsianych jest mnóstwo. I bardzo dobrze, bo stanowią one doskonałą alternatywę dla ciastek sklepowych, pieczonych na skalę przemysłową, nasyconych niezdrowym białym cukrem i tłuszczem palmowym o niskiej jakości. Są one dodatkowo wzbogacone chemicznymi dodatkami i opakowane w piękne, kolorowe papierki. Sama słodycz, którą bezmyślnie fundujemy przede wszystkim naszym ukochanym dzieciom.

Jasna sprawa, ze każdy ma ochotę na coś słodkiego. Możemy jednak wybierać dobre i wartościowe słodycze. Takim przykładem są ciasteczka owsiane z dodatkami, które lubisz najbardziej. Moja wersja jest wzbogacona o amarantus- który jest bogaty w skwalen- naturalny eliksir piękna i młodości, a także gorzką czekoladę i daktyle. Ty możesz skomponować własne ciastka z orzechami lub innymi bakaliami. Jeśli jesteś alergikiem, uczulonym na jajko- pomiń je dodając więcej banana, tak aby zachować odpowiednią zwartą konsystencję.

W tym przypadku czynnik braku czasu na domowe słodycze nie może być wymówką- wykonanie ciastek zajmuje najwyżej 10 minut.

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. płatków owsianych (można użyć innych, np. jaglanych)
  • 1 szkl. amarantusa ekspandowanego (popingu)
  • 10 daktyli
  • 6 kostek gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 64%, ale im wyższa tym lepiej)

Banany zmiksować z jajem. Wsypać płatki i amarantus, a następnie daktyle i dowolne dodatki, np. czekoladę. Formować niezbyt duże ciasteczka.  Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C i piec 15 minut.

Na zdrowie 🙂 !2014-12-04 19.50.23

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
9 lat temu

Rewelacja! I smakuje dzieciakom 🙂 Radzę jednak nie dodawać siemienia lnianego, bo powinno się je jeść osobno, gdyż utrudnia wchłanianie się wartościowych substancji z innych produktów.
Czy wiecie, gdzie dostać amarantus, ale zwykły, nie taki ekspandowany?
Pozdrawiam 🙂