Chrupiące śniadaniowe płatki do mleka z czekoladą i orzechami- brzmi jak reklama telewizyjna ulubionych i najczęściej wybieranych na pierwszy posiłek, płatków. Tylko nasza wersja jest o niebo zdrowsza. W naszej wersji jest mnóstwo dobrych węglowodanów- pochodzących z pełnoziarnistych płatków, a także witamin, mikro i makroelementów oraz cennych kwasów tłuszczowych, pochodzących z orzechów.
Składniki:
- 2 ½ szkl dowolnych płatków (np. owsianych, jaglanych, orkiszowych lub mieszanka wszystkich)
- 200 g różnych orzechów- laskowych, włoskich, migdałów, nerkowców, itp.
- 50-100 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao ) (ilość wedle upodobań, my użyliśmy mniej)
- 1 łyżka cynamonu
- 3 duże łyżki miodu
Orzechy i czekoladę posiekać nożem na małe kawałeczki. Duża blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać orzechy, czekoladę, płatki, kakao i cynamon. Miód upłynnić w kąpieli wodnej (mały garnuszek włożyć do gotującej się wody w innym, większym garnuszku. Polać składniki granoli miodem i dokładnie wymieszać. Piec w 160 °C ok. 30 minut. Co 10 minut granolę przemieszać i kontrolować czas pieczenia. Po ostudzeniu przechowywać w zamkniętym słoiku.
Na zdrowie 🙂 !
[…] Granola orzechowo- czekoladowa […]