Deser na śniadanie?? Dlaczego nie?! Szczególnie gdy jest lekki, zdrowy i pożywny. Podstawą jest chrupiąca granola, jogurt i dowolne owoce. Szybko i zdrowo, czyli wymarzone śniadanie na dobry początek dnia.
Granola dyniowa
- 3 szklanki płatków owsianych (lub jaglanych)
- 1 szklanka musu dyniowego* (można zastąpić musem z jabłka)
- ½ szklanki miodu
- 150 g orzechów (włoskie, nerkowce, migdały w dowolnych proporcjach)
- ½ szklanki sezamu
- ½ szklanki pestek ze słonecznika
- łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- opcjonalnie 4 łyżki ksylitolu (tylko wówczas gdy mus nie jest słodzony)
* mus z dyni– surową dynię pokroić w kostkę i piec w piekarniku przez ok. 30 minut skropioną oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, po ostygnięciu zblendować, można osłodzić i przechowywać w zawekowanych słoikach
mus z jabłek- jabłka obrać, zetrzeć na tarce, poddusić na małej ilości wody, aż do momentu, kiedy całkowicie zmiękną i osiągną konsystencję musu
Płatki, przyprawy, ksylitol, a także wszystkie ziarna (orzechy posiekać na mniejsze kawałki) wymieszać w misce. Miód jeśli nie jest płynny lekko podgrzać. Dodać wraz z musem do płatków. Dokładnie wszystko połączyć. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej równomiernie masę. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika, po 15 minutach przemieszać i piec kolejne 15 minut.
Dodatkowo:
- mały jogurt (dobrze jeśli nie ma mleka w proszku- polecam jogurt probiotyczny firmy Bakoma)
- jabłko lub inne wybrane owoce
Wykonanie deseru:
Sporą garść granoli wsypać na dno pucharka, wyłożyć na to połowę jogurtu, ponownie granolę i jogurt. Podawać z dowolnymi owocami.
Na zdrowie 🙂 !
[…] Granola z orzechami i sezamem na bazie musu owocowego […]