Przepis na szarpanego indyka i 4 propozycje jego podania

Mięso z szarpanym indykiem

Znacie wolno pieczone lub duszone szarpane mięso? Przyszło do nas z zachodu i najbardziej znane jest pod nazwą Pulled Pork (w oryginale przygotowywane na bazie tłustej wieprzowej łopatki lub karkówki). 

Ja przygotowuję to mięso w wersji bardziej w stylu fit, czyli z udźca indyka. Jadłam obie i nie uważam, by ta mniej kaloryczna była uboższa smakowo. 
Niektórzy przygotowują ją z kurczaka, ale moim zdaniem to właśnie udziec z indyka jest wręcz stworzony do uduszenia, a następnie poszarpania widelcem na smakowite włókna.

To banalny przepis, tak jak jego wykonanie. A kiedy już mamy takie pyszne mięsko, można z niego przygotować mnóstwo potraw. Oczywiście najbardziej znaną: bułę z mięskiem, warzywami i jakimś sosem. Ja podaję go także z makaronem z pieczarkami i brokułem, albo z ryżem, papryką i kukurydzą, lub jako dodatek do przepysznej pizzy, która całkowicie skradła nasze serca. 

Indyk szarpany- 1 porcja ok. 130 kcal

8 porcji

  • ok. 1 kg mięsa z udźca indyka bez skóry (skórę i kości zostawić na wywar na zupę)
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 Łyżki dobrej jakości keczupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 2-3 duże ząbki czosnku- przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka soli lub sosu sojowego
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • szczypta pieprzu i ostrej papryki
  • szklanka wody

W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Mięso pokroić na kawałki. Wymieszać dokładnie z marynatą. Odstawić na jakiś czas (najlepiej na 24 godziny). W małym garnuszku z grubym dnem zagotować wodę, włożyć mięso wraz z marynatą. Dusić na minimalnym ogniu ok.1,5-2 godziny, aż mięso będzie się całkowicie rozpadać. W między czasie jeśli potrzeba uzupełnić troszkę wody. Po tym czasie dwoma widelcami szarpać mięso, tak by uzyskać włókna. Wymieszać wszystko z sosem powstałym wskutek duszenia. 
Uwaga! Jeśli macie szybkowar to zrobienie tego indyka zajmuje ok. 40 minut (wówczas należy tylko użyć nieco więcej wody).

Mięso należy poszarpać dwoma widelcami

Tak przygotowane mięso jest świetną bazą do wielu potraw. Ja zazwyczaj robię go w większych ilościach, by mieć przynajmniej możliwość wykorzystania go do dwóch lub trzech potraw w ciągu kolejnych dni.

Dziś przedstawiam Wam 3 nasze ulubione propozycje podania tego pysznego, mięciutkiego mięska.

Makaron z indykiem szarpanym z brokułami i pieczarkami- 1 porcja 340 kcal

Makaron z szarpanym indykiem i pieczarkami

2 porcje

  • 2 porcje szarpanego indyka
  • 90 g makaronu pełnoziarnistego np. penne lub świderki
  • 100 g brokuła
  • 100 g pieczarek
  • Mała cebulka
  • Łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Opcjonalnie natka pietruszki

Przygotować szarpanego indyka według przepisu. W między czasie ugotować makaron według przepisu. Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować na parze lub króciutko w wodzie. Na łyżeczce oliwy podsmażyć posiekaną cebulkę i pieczarki. Wymieszać z indykiem i makaronem. Przyprawić. Dodać brokuł i posypać natką pietruszki.

Ryż z szarpanym indykiem papryką i kukurydzą– 1 porcja 350 kcal

Ryż z szarpanym indykiem i kukurydzą

2 porcje

  • 2 porcje szarpanego indyka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (2-3g)
  • mała cebulka czerwona (50-80g)
  • około połowy (ok. 80 g) czerwonej papryki
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej (60g)
  • 2 Łyżki kopru opcjonalnie, może być suszony lub mrożony
  • 70 g ryżu parabolicznego lub długoziarnistego

Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu (w proporcji 1 część ryżu i 2 części wody). Na oliwie podsmażyć pokrojone warzywa, dodać przygotowanego indyka, kukurydzę, ryż i koper. Przyprawić solą i pieprzem.

Orkiszowa pizza z indykiem szarpanym w trzech wersjach- 1 porcja 400 kcal

Orkiszowa pizza z szarpanym indykiem

3 porcje

  • 150 g mąki orkiszowej, typ. 550 lub 630
  • 80 g wody
  • 3 g drożdży
  • Szczypta cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g mozzarelli
  • 1 porcja szarpanego indyka 
  • dodatki do wyboru: 2 łyżki kukurydzy konserwowej i 1/4 papryki, lub 60 g pieczarek podsmażonych na połowie łyżeczki oliwy z oliwek lub mała czerwona cebulka i 50 g pomidorków koktajlowych 
  • sos:  1  łyżeczka koncentratu pomidorowego, 50g passaty pomidorowej- lub więcej koncentratu pomidorowego rozrobionego z wodą do konsystencji gęstego sosu
  • Sól, papryka ostra, oregano

Wodę lekko podgrzać (temp. ok. 40 stopni), dodać do niej drożdże i szczyptę cukru. Rozmieszać i pozostawić do wyrastania na 10 minut.
Mąkę, oliwę i szczyptę soli wymieszać, dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 60 minut. Passatę i koncentrat wymieszać (lub sam koncentrat rozmieszać z wodą), przyprawić do smaku.
Mozzarellę zetrzeć na tarce lub pokroić w cieniutkie kawałeczki. Przygotować wybrane dodatki.
Nastawić piekarnik na 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto uformować w cienki placek. Wysmarować go sosem, ułożyć mozzarellę, szarpanego indyka i wybrane dodatki. Posypać przyprawami: solą, oregano.
Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut.

Klasyczna buła z szarpanym indykiem- 350 kcal

Buła z szarpanym indykiem
  • porcja indyka szarpanego
  • 1 bułka żytnia lub grahamka (ok. 70g)
  • ogórek korniszony (ewentualnie kiszony)
  • kilka plastrów czerwonej cebulki
  • garść sałaty np. lodowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • odrobina keczupu

Bułkę przekroić na pół i podgrzać w piekarniku, posmarować musztardą i keczupem, obłożyć warzywami. Mięso delikatnie podgrzać dolewając odrobinę wody. Dodać do bułki.

Znacie smak szarpanej wieprzowiny/ indyka?
Jak ją podajecie?

moja metamorfoza

Jeśli chcesz poznać sposób by cieszyć się pysznym jedzeniem i chudnąć, wypróbuj mój elastyczny plan redukcji wagi i dołącz do naszej grupy: zdrowe i holistyczne podejście do odchudzania-CHCĘ DOŁĄCZYĆ.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments