Aromatyczne, wilgotne, wypełnione po brzegi owocami babeczki dyniowe, pozbawione rafinowanego cukru, oparte na naturalnych substancjach słodzących. Pyszne, zdrowe i wartościowe.
Zalety tych babeczek można mnożyć bez liku. Najlepiej spróbować i przekonać się na własnej skórze 🙂
Składniki
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (lub każdej innej)
- 200 g dyni, upieczonej lub ugotowanej na parze
- 2 jaja od „szczęśliwej” kury
- 50 g daktyli
- 50 g żurawiny
- 1 duży bardzo dojrzały banan
- 4 łyżki ksylitolu lub nierafinowanego cukru trzcinowego
- Szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła/ masła klarowanego lub oleju kokosowego
Daktyle zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić pod przykryciem na 1-2 godziny. Żurawinę namoczyć w osobnej miseczce (chodzi o to, by pozbyć się nadmiaru cukru).
Masło rozpuścić. Daktyle osączyć, zblendować wraz z dynią i jajkami. Banana obrać i pokroić na drobne kawałeczki.
W misce umieścić wszystkie suche składniki, dolać masło i mus dyniowo-daktylowo-jajeczny. Dołożyć osączoną żurawinę i banany.
Przełożyć do foremek na muffinki (silikonowych lub blaszanej wyłożonej papierkami). Powinno ich wyjść ok. 15 sztuk. Piec 30 minut w temp. 160 stopni C.
Opublikowany przez: Magdalenę Mickiewicz- Kulesza
Dietetyk w Holistic Masaż i Dietetyka. Sama o sobie mówi: „Jestem wielbicielką dobrego jedzenia, ale jednocześnie chcę czuć się i wyglądać dobrze w swoim ciele.
Po wielu latach znalazłam sposób jak to pogodzić.
Chcę się tą wiedzą dzielić z innymi.
Pomagam odzyskać odpowiedzialność za swoje zdrowie i dobre samopoczucie.
Edukuję, uświadamiam i inspiruję.
Przynajmniej taką mam nadzieję „