Kasza jaglana na drugie śniadanie

O pozytywnych właściwościach kaszy jaglanej można by napisać wiele. Choć wśród osób dbających o zdrową żywność jest znana od wielu lat, obecnie przeżywa swoje „pięć minut” dzięki modzie na dietę bezglutenową.  Oprócz tego, że jest pozbawiona tego nietolerowanego przez niektórych białka, ma cała moc właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jest lekkostrawna, wzmacnia nasz organizm, a także korzystnie wpływa na układ sercowo- naczyniowy gdyż obniża poziom cholesterolu. Oprócz wielu składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas i fosfor, to jako jedna z niewielu posiada krzem, szczególnie wartościowy dla kobiet dbających o dobrą kondycję włosów oraz paznokci. Kasza jaglana to wspaniałe źródło pełnowartościowych węglowodanów, które na długo nas nasycą, ale także dobrze przyswajalnego białka. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi bardzo dobrze łączy się z wieloma innymi składnikami, stając się doskonałym punktem wyjściowym do komponowania różnego rodzaju deserów, musów śniadaniowych, ciast, placków, zapiekanek, a także jako dodatek do mięs.

Rozsmakujcie się zatem w tej królowej wszystkich kasz i odkryjcie bogactwo możliwości z jej udziałem.

Jak ugotować kaszę?

Każdy ma swój sposób. Zapewne każdy jest dobry. Ja zdradzę swój, który jest sprawdzony i jak dla mnie najlepszy. Jeśli macie inne doświadczenia podzielcie się – chętnie wypróbuję.

Tymczasem: 1 szklankę kaszy prażę kilka chwil na wolnym ogniu (ok. 2-3 minuty) często potrząsając garnuszkiem. Po tym czasie płuczę ją wrzątkiem i odlewam wodę, aby pozbyć się specyficznego posmaku. Zalewam wrzątkiem w stosunku 2:1- czyli na 1 szklankę kaszy wlewam dwie szklanki wody. Gotuję pod przykryciem aż do wchłonięcia prawie całej wody (zajmuje to ok. 10 minut) a następnie odstawiam ją na kolejne 10 minut aby doszła. Jeśli gotujecie ją na sypko dodajcie w trakcie gotowania kosteczkę masła.

Samo zdrowie …

I w końcu przepis na smaczną i niezwykłe prostą kasze śniadaniową na słodko. Doskonała do zabrania ją ze sobą w dłuższą podróż lub do pracy.

Przepis na 2 porcje

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 200 g sera białego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • dowolne dodatki: orzechy, owoce suszone, mrożone lub świeże, poping z amarantusa, itp.

 

Kaszę jaglaną ugotować wedle przepisu w szklance wody. Po ostudzeniu wymieszać z pokruszonym białym serem. Dodać miód i olej kokosowy. Posypać dowolnymi dodatkami.

Na zdrowie 🙂 !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments