Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej i szukasz szybkiego, a zarazem smacznego pomysłu na lunch, to te 3 poniższe przepisy będą dla Ciebie idealną podpowiedzią. Każda z tych propozycji ma około 300 kcal, sporo błonnika, witamin i minerałów z warzyw, a także wartościowe białko, które zapewni Ci sytość na długo po posiłku.
Jeśli nie musisz redukować masy ciała, możesz odrobinę zwiększyć składniki sosu. Ale ostrożnie, pamiętaj bowiem, że to sos ( a właściwie tłuszcz w nim zawarty, np. olej lub majonez) sprawia, że z niewinnej niskokalorycznej potrawy, można stworzyć kaloryczną bombę.
Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem
- 100 g piersi z kurczaka, najlepiej zagrodowego
- ½ pomidora
- ¼ papryki
- ¼ cebulki czerwonej (można pominąć)
- 150 g brokuła
- łyżeczka pestek słonecznika lekko podprażonych na suchej patelni
- łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek (ząbek), papryka czerwona słodka i ostra, szczypta tymianku
- Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka ketchupu, odrobina soli i pieprzu, ząbek czosnku (można pominąć)
Pierś z kurczaka przyprawić i wymieszać z oliwą z oliwek. Po ok. 30 minutach smażyć na suchej patelni wraz z marynatą. Brokuły podgotować lekko. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. W naczyniu w której będzie podawana sałatka układać warstwami: podzielonego na drobne kawałki brokuła, pierś z kurczaka, pomidor, papryka i cebulka. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę (najlepiej tuż przed jedzeniem). Posypać pestkami.
Sałatka z serem pleśniowym i sosem balsamicznym
- spora garść dowolnej sałaty (ok. 50g np. rukola, lub miks sałat z rukolą)
- ¼ krążka sera camembert (30 g)
- 100 g pomidorków koktajlowych
- ¼ papryki
- łyżka podprażonych na suchej patelni pestek dyni (10g)
- 3 śliwki suszone
- 1 łyżka gęstego sosu na bazie octu balsamicznego (lub octu balsamicznego)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Śliwki pokroić na paseczki, zalać wrzątkiem, po 5 minutach osączyć. W naczyniu ułożyć sałatę, pokrojone warzywa, ser, śliwki. Polać sosem, oliwą i posypać pestkami dyni.
Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
- 50 g sałaty
- ½ kulki mozzarelli (60 g)
- 5 czarnych oliwek
- ½ papryki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- Sos: 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek , 1/2 łyżeczki ksylitolu/miodu, sól
W naczyniu ułożyć porwaną sałatę, pokrojone warzywa oraz małe kawałeczki mozzarelli. W małym słoiczku połączyć składniki sosu (wstrząsać kilka chwil). Sałatkę polać sosem winegret przed samym podaniem.
A może na drugie śniadanie wolisz pyszną rozgrzewającą zupę?
Opublikowała: Magdalena Mickiewicz- Kulesza
Dietetyk w Holistic Masaż i Dietetyka.
Sama o sobie mówi: „Jestem wielbicielką dobrego jedzenia, ale jednocześnie chcę czuć się i wyglądać dobrze w swoim ciele.
Po wielu latach znalazłam sposób jak to pogodzić.
Chcę się tą wiedzą dzielić z innymi.
Pomagam odzyskać odpowiedzialność za swoje zdrowie i dobre samopoczucie.
Edukuję, uświadamiam i inspiruję.
Przynajmniej taką mam nadzieję„