Idealny lunch na diecie redukcyjnej- 3 przepisy

Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej i szukasz szybkiego, a zarazem smacznego pomysłu na lunch, to te 3 poniższe przepisy będą dla Ciebie idealną podpowiedzią. Każda z tych propozycji ma około 300 kcal, sporo błonnika, witamin i minerałów z warzyw, a także wartościowe białko, które zapewni Ci sytość na długo po posiłku.

Jeśli nie musisz redukować masy ciała, możesz odrobinę zwiększyć składniki sosu. Ale ostrożnie, pamiętaj bowiem, że to sos ( a właściwie tłuszcz w nim zawarty, np. olej lub majonez) sprawia, że z niewinnej niskokalorycznej potrawy, można stworzyć kaloryczną bombę.

Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem

Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem
  • 100 g piersi z kurczaka, najlepiej zagrodowego
  • ½  pomidora
  • ¼ papryki
  • ¼ cebulki czerwonej (można pominąć)
  • 150 g brokuła
  • łyżeczka pestek słonecznika lekko  podprażonych na suchej patelni
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek (ząbek), papryka czerwona słodka i ostra, szczypta tymianku
  • Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka ketchupu, odrobina soli i pieprzu, ząbek czosnku (można pominąć)

Pierś z kurczaka przyprawić i wymieszać z oliwą z oliwek. Po ok. 30 minutach smażyć na suchej patelni wraz z marynatą. Brokuły podgotować lekko. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. W naczyniu w której będzie podawana sałatka układać warstwami: podzielonego na drobne kawałki brokuła, pierś z kurczaka, pomidor, papryka i cebulka. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę (najlepiej tuż przed jedzeniem). Posypać pestkami.

Sałatka z serem pleśniowym i sosem balsamicznym

Sałatka z serem pleśniowym i sosem balsamicznym
  • spora garść dowolnej sałaty (ok. 50g np. rukola, lub miks sałat z rukolą)
  • ¼ krążka sera camembert (30 g)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • ¼ papryki
  • łyżka podprażonych na suchej patelni pestek dyni (10g)
  • 3 śliwki suszone
  • 1 łyżka gęstego sosu na bazie octu balsamicznego (lub octu balsamicznego)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Śliwki pokroić na paseczki, zalać wrzątkiem, po 5 minutach osączyć. W naczyniu ułożyć sałatę, pokrojone warzywa, ser, śliwki. Polać sosem, oliwą i posypać pestkami dyni.

Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
  • 50 g sałaty
  • ½ kulki mozzarelli (60 g)
  • 5 czarnych oliwek
  • ½ papryki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • Sos: 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek , 1/2 łyżeczki ksylitolu/miodu, sól

W naczyniu ułożyć porwaną sałatę, pokrojone warzywa oraz małe kawałeczki mozzarelli. W małym słoiczku połączyć składniki sosu (wstrząsać kilka chwil). Sałatkę polać sosem winegret przed samym podaniem.

A może na drugie śniadanie wolisz pyszną rozgrzewającą zupę?

jesienne rozgrzewające zupy- darmowy e-book

Pobierz e-book.

Opublikowała: Magdalena Mickiewicz- Kulesza

Dietetyk w Holistic Masaż i Dietetyka.

Sama o sobie mówi: „Jestem wielbicielką dobrego jedzenia, ale jednocześnie chcę czuć się i wyglądać dobrze w swoim ciele.
Po wielu latach znalazłam sposób jak to pogodzić.
Chcę się tą wiedzą dzielić z innymi.
Pomagam odzyskać odpowiedzialność za swoje zdrowie i dobre samopoczucie.
Edukuję, uświadamiam i inspiruję.
Przynajmniej taką mam nadzieję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *