Odkąd w naszej rodzinie pojawiła się mała istota, zupełnie przeorganizowała nasze życie i sprawiła, że poranki stały się jeszcze bardziej trudne. A ponieważ śniadanie to w Naszej rodzinie absolutna podstawa, szukamy sposobów, aby pomimo porannego chaosu zjeść pożywny posiłek.
Ileż to razy słyszałam od swoich podopiecznych i znajomych, że absolutnie nie mają czasu na to aby zjeść śniadanie w ciągu tej umownej godziny lub dwóch od wstania z łóżka. Tymczasem tajemnica tkwi w upraszczaniu sobie życia. Dobra organizacja i poznanie kilku łatwych rozwiązań sprawi, że już nigdy na pierwsze śniadanie nie zjesz drożdżówki do porannej kawy w pracy.
Zrobienie pożywnej owsianki wcale nie musi być trudne. Ponadto, sama nudna szara owsianka (koszmar z niejednego dzieciństwa) już dawno odeszła w zapomnienie. Pomysłów na smaczną wersję tej najbardziej popularnej wersji śniadaniowej jest tyle ile mamy wyobraźni. Ja chciałabym się z Wami podzielić trzema, które są absolutnym hitem.
Podpowiem jeszcze, że nie musi być to metoda wyłącznie na pierwsze śniadanie. Jeśli z jakichś względów nie zjadłeś rano owsianki, zrób to najpóźniej w porze lunchu. Tak przygotowana owsiankę możesz bowiem zapakować do pudełka (lub do kubka termicznego) i zjeść ją w ciągu kilku następnych godzin bez większych strat walorów smakowych.
Poznaj zatem proste sposoby na błyskawiczne przygotowanie pożywnego i smacznego śniadania.
Przepis bazowy:
- 5 łyżek (50g) płatków owsianych zwykłych (lub więcej jeśli masz taką potrzebę zwiększając przy tym proporcjonalnie ilość płynu),
- 150 ml mleka (dowolnego roślinnego, krowiego lub koziego) lub wody
Przygotowanie:
1 sposób (dla wyjątkowo zabieganych i panicznie bojących się przypalonych od owsianki garnków ;)): płatki zalać gorącym mlekiem lub wodą, dodać dowolne dodatki i odstawić pod przykryciem,
2 sposób: płatki wraz z dowolnymi dodatkami zalać zimnym mlekiem i chwilę podgotować na małym ogniu, po czym odstawić pod przykryciem.
Jeść po ok. 15 minutach, aż płatki wchłoną cały płyn. W razie konieczności (gdyby konsystencja była zbyt gęsta) dolać wody.
Dodatki do wyboru:
1) z jabłkiem i orzechami– szczypta cynamonu, ½ średniego jabłka (ok. 50 g) starte na tarce lub pokrojone w kosteczkę, 6 połówek orzechów włoskich posiekanych drobniej (ok. 12g), łyżka rodzynek (ok. 15g)
2) o smaku chałwy- 1 łyżeczka miodu, 1 płaska łyżka pasty tahini lub w ostateczności zwykłego sezamu (można też zrobić domową pastę tahini, poprzez zmiksowanie lekko uprażonego sezamu blenderem do konsystencji gęstego sosu),
3) czekoladowa– ½ banana (ok. 70 g), 1 łyżka kakao (10g), 1 łyżka wiórków kokosowych
Na zdrowie!!!
[…] to lepiej je wykonać samodzielnie. Przygotowanie sobie owsianki zajmuje dosłownie kilka chwil (TU znajdziesz trzy zdrowe, łatwe i szybkie […]