3 owsianki na pyszne i szybkie śniadania

Odkąd w naszej rodzinie pojawiła się mała istota, zupełnie przeorganizowała nasze życie i sprawiła, że poranki stały się jeszcze bardziej trudne. A ponieważ śniadanie to w Naszej rodzinie absolutna podstawa, szukamy sposobów, aby pomimo porannego chaosu zjeść pożywny posiłek.

Ileż to razy słyszałam od swoich podopiecznych i znajomych, że absolutnie nie mają czasu na to aby zjeść śniadanie w ciągu tej umownej godziny lub dwóch od wstania z łóżka. Tymczasem tajemnica tkwi w upraszczaniu sobie życia. Dobra organizacja i poznanie kilku łatwych rozwiązań sprawi, że już nigdy na pierwsze śniadanie nie zjesz drożdżówki do porannej kawy w pracy.

Zrobienie pożywnej owsianki wcale nie musi być trudne. Ponadto, sama nudna szara owsianka (koszmar z niejednego dzieciństwa) już dawno odeszła w zapomnienie. Pomysłów na smaczną wersję tej najbardziej popularnej wersji śniadaniowej jest tyle ile mamy wyobraźni. Ja chciałabym się z Wami podzielić trzema, które są absolutnym hitem.

Podpowiem jeszcze, że nie musi być to metoda wyłącznie na pierwsze śniadanie. Jeśli z jakichś względów nie zjadłeś rano owsianki, zrób to najpóźniej w porze lunchu. Tak przygotowana owsiankę możesz bowiem zapakować do pudełka (lub do kubka termicznego) i zjeść ją w ciągu kilku następnych godzin bez większych strat walorów smakowych.

Poznaj zatem proste sposoby na błyskawiczne przygotowanie pożywnego i smacznego śniadania.

Przepis  bazowy:

  • 5 łyżek (50g) płatków owsianych zwykłych (lub więcej jeśli masz taką potrzebę zwiększając przy tym proporcjonalnie ilość płynu),
  • 150 ml mleka (dowolnego roślinnego, krowiego lub koziego)  lub wody

Przygotowanie:

1 sposób (dla wyjątkowo zabieganych i panicznie bojących się przypalonych od owsianki garnków ;)): płatki zalać gorącym mlekiem lub wodą, dodać dowolne dodatki i odstawić pod przykryciem,

2 sposób:  płatki wraz z dowolnymi dodatkami zalać zimnym mlekiem i chwilę podgotować na małym ogniu, po czym odstawić pod przykryciem.

Jeść po ok. 15 minutach, aż płatki wchłoną cały płyn. W razie konieczności (gdyby konsystencja była zbyt gęsta) dolać wody.

Dodatki do wyboru:

1) z jabłkiem i orzechami– szczypta cynamonu, ½ średniego jabłka (ok. 50 g) starte na tarce lub pokrojone w kosteczkę, 6 połówek orzechów włoskich posiekanych drobniej (ok. 12g), łyżka rodzynek (ok. 15g)

2) o smaku chałwy- 1 łyżeczka miodu, 1 płaska łyżka pasty tahini lub w ostateczności zwykłego sezamu (można też zrobić domową pastę tahini, poprzez zmiksowanie lekko uprażonego sezamu blenderem do konsystencji gęstego sosu),

3) czekoladowa– ½ banana (ok. 70 g), 1 łyżka kakao (10g), 1 łyżka wiórków kokosowych

Na zdrowie!!!

zdrowe-śniadanie-dietetyk-białystok

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] to lepiej je wykonać samodzielnie. Przygotowanie sobie owsianki zajmuje dosłownie kilka chwil (TU znajdziesz trzy zdrowe, łatwe i szybkie […]