Bez czarny to drzewokrzew z rodziny przewiertnicowatych, który kwitnie w maju a w sierpniu ukazują się w baldaszkach granatowe jagody. Z tegoż krzewu, który ma wiele odmian, pozyskuje się do celów leczniczych kwiaty, korę, korzeń, liście i owoce. Z owoców zebranych we wrześniu przyrządza się soki, konfitury, a kwiaty można stosować jako herbatę lub zapiekać w cieście.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
Kwiaty
- działają napotnie
- moczopędnie
- uszczelniają ściany naczyń włosowatych, dzięki rutynie zwiększają ich elastyczność
Owoce
- działają napotnie
- moczopędnie
- rozkurczowo
- przeczyszczająco
- przeciwbólowo
- usuwają toksyny egzogenne z organizmu oraz szkodliwe produkty przemiany materii
- mają właściwości przeciwreumatyczne i przeciwzapalne
Liście
- działają moczopędnie
- napotnie
- słabo żółciopędnie
- rozwalniająco
- zwiększają odporność na choroby zakaźne
Rdzeń białych młodych gałęzi
- działa moczopędnie
- antyreumatycznie
- zapobiega dnie
- rozpuszcza kamicę nerkową i żółciową
- ma właściwości p/padaczkowe
Czarny bez to prawdziwa bomba witaminowa, zwłaszcza C i witamin z grupy B. Sok z czarnego bzu jest wyśmienitym środkiem na wiele dolegliwości, m.in. ma właściwości odtruwające, łagodnie przeczyszcza i usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, działa p/gorączkowo i p/skurczowo. Najnowsze badania wykazały, że czarny bez ma właściwości antywirusowe i wykazuje skuteczność w leczeniu infekcji grypowych ( ekstrakt bzu hamuje aktywność białka odpowiedzialnego za wnikanie wirusa do komórki organizmu, a także uniemożliwia jego powielanie). Obserwuje się również skrócenie choroby.
UWAGA NA ZATRUCIE
Surowe owoce czarnego bzu zawierają w sobie toksyczny glikozyd cyjanogenny, który uwalnia cyjanowodór. Jednak w trakcie obróbki termicznej (suszenie, gotowanie) toksyczne związki ulegają rozkładowi, a owoce są bezpieczne w stosowaniu. Dodatkowo, nawet poddane obróbce termicznej muszą być w stu procentach dojrzałe. Zatrucie bzem może objawiać się nudnościami, wymiotami i bólem brzucha. W przypadku wystąpienia problemów z oddychaniem i przyspieszonej pracy serca, konieczna jest natychmiastowa interwencja lekarza.
PRZEPIS NA SOK Z CZARNEGO BZU
Owoce z czarnego bzu gotujemy aż puszczą sok, rozcieramy i przecedzamy przez gazę. Gotujemy sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku) i rozlewamy do ciemnych butelek.
ODWAR Z OWOCÓW CZARNEGO BZU
Łyżkę owoców czarnego bzu zalewamy szklanką zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.5 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 15 min i odcedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny.
Napar z kwiatów bzu działa silniej niż napar z kwiatu lipy przy kaszlu, przeziębieniu, zaflegmieniu płuc, katarze i może być podawany niemowlętom.
Jeśli nie mamy możliwości zrobić soku sami, to szukajmy naturalnych soków najlepiej bez cukru np. w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.
Źródło:
„Apteka Natury” dr Jadwiga Górnicka
poradnikzdrowie.pl
Tekst gościnnie: Agnieszka Olszewska